Opštine Grude i Posušje su potpisale Sporazum o podršci realizaciji i sufinansiranju projekta “YOUth Drive – Program podizanja svijesnosti o adekvatnom upravljanju čvrstim otpadom i jačanju zakonodavca za djelovanje“.

U ime opštine Grude sporazum je potpisao gradonačelnik Ljubo Grizelj, a u ime opštine Posušje gradonačelnik Ante Begić.

Svojom podrškom, gradonačelnici su izrazili dobru volju i snažno ohrabrenje nevladinom sektoru za dalje napredovanje i razvoj, budući da već raspolažu značajnim potencijalom za realizaciju velikih projekata u Zapadnohercegovačkoj županiji Ovo je veliki korak naprijed za cijelu zajednicu, budući da nevladin sektor Okruga sprovodi projekat Evropske unije po prvi put, tako da je podrška gradonačelnika krucijalna.

„YOUth Drive projekat“ ima namjeru da poboljša adekvatno upravljanje otpadom u Zapadnohercegovačkoj županiji, kao i da koncipira zakonska rješenja koja je moguće direktno primijeniti.

Uticaj ovog projekta će biti vidljiv kada je u pitanju razvoj cjelokupne zajednice, podići će svijest građana, naročito mladih ljudi, u pograničnim područjima BiH i Crne Gore o značaju adekvatnog upravljanja otpadom i zaštiti životne sredine.  Stvoriće se preduslovi za unapređenje i poboljšanje postojećeg zakonodavstva na planu zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, i kao rezultat dobre prakse, veći broj divljih deponija će biti uklonjen, a biće postavljene i kante za elektronski otpad. Projektom je sprovedena analiza vodenih tokova u odnosu na odlaganje čvrstog otpada i zaštitu vodenih tokova, kao preduslova za realizaciju budućih aktivnosti  sličnog tipa. Posredstvom ovog projekta, pružena je snažna podrška školama putem donacija tableta, projektora i pametnih tabli. Ovo su samo neke od aktivnosti i benefita koje  ostvaruje cjelokupna Zapadnohercegovačka Županija.

Podizanje svijesti i pokretanje konkretnih aktivnosti u Zapadnoj Hercegovini i Boki Kotorskoj se realizuje u sklopu projekta “YOUth drive”,  koji se implementira preko Programa za prekograničnu saradnju Bosna i Hercegovina – Crne Gora, a koji je finansiran iz sredstava  Evropske Unije u iznosu od preko 230,000.00 EUR. Partneri na projektu su nevladine organizacije Udruženje za razvoj, zaštitu životne sredine i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega (BiH) u svojstvu nosioca projekta i Naša akcija, sa sjedištem u Kotoru (CG). Realizacija projekta započela je u novemberu 2019, i trajaće do avgusta 2021.