U Kreativnoj radionici u Širokom Brijegu održana je ekološka incijativa u okviru projekta „Misli o prirodi!“. Projekt finacira Švedska, a provodi ga Centar za promociju civilnog društva u okviru kojeg je i formiran EKO HUB Široki Brijeg kojim koordinira Udruga EKO ZH.

Radionice su održane 21. i 22 siječnja 2021. Prvi dio radionice smo razgovarali o osobnom doprinosu o očuvanju okoliša te kako kao pojedinci možemo biti odgovorni u potrošnji pitke vode i razdvajanja otpada. Očuvanje pitke vode i smanjivanje negativnog utjecaja na okoliš, ključan je korak u dugoročnom osiguranju opskrbe pitkom vodom i operativnom smanjenju troška za energiju. Prirodni resursi su ograničeni, zato je iznimno važno razvijati građansku odgovornost prema očuvanju tih resursa.

Danas možemo svjedočiti velikim količinama otpada koji se nepravilno odlaže po prirodnim površinama, dugoročna šteta takvih odlagališta je neprocjenjiva za okoliš kao i za nas same. Razvijanje odgovornosti kod mladih naraštaja o pravilnom odlaganju otpada,  važan je korak prema očuvanju prirode.

Djeca su nam u drugom dijelu radionice pokazala  kako i sami možemo od starih materijala izraditi zanimljive predmete koji nam mogu biti korisni za svakodnevnu upotrebu. Za izradu kreativnih košarica korišten je stari jeans. Papirne role djeca su iskoristili za izradu držača za školski pribor. Prilikom izrade svojih kreativnih radova djeca su razvili i šivačke vještine i unaprijedili svoje kreativne vještine.

Uživali su i na zanimljiv i kreativan način stekli nova, iznimno važna,  znanja. Razvijanje svjesti o očuvanju okoliša i ljubav prema prirod važno je započet od prvih godina života

Pozivamo sve građane, da ukoliko imaju prijedlog neke Inicijative u njihovoj zajednici, a potrebna im je potpora, se obrate na mail Udruge EKO ZH info@ekozh.org.