U četvrtak, 30.rujna 2021. godine, u Širokom Brijegu je održana Finalna konferencija projekta „YOUth Drive –  Program za podizanje svijesti o pravilnom gospodarenju otpadom i osnaživanje zakonodavca za djelovanje“ financiranog od strane Europske unije.

Projekt „Y O U t h D r i v e“ je postigao poboljšanja vezana za pravilno upravljanje otpadom u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Boki Kotorskoj, kao i ubrzani razvoj zakonodavnih rješenja koja će biti izravno primjenjiva u zajednicama.

Učinak ovog projekta vidljiv je u doprinosu razvoja društvene zajednice, podizanju svijesti građana, osobito mladih u prekograničnim područjima BiH i Crne Gore o važnosti pravilnog upravljanja otpadom, te zaštiti okoliša. Stvoreni su preduvjeti za unaprjeđenje i dorađivanje postojećih zakonskih regulativa u oblasti zaštite okoliša i upravljanja otpadom, a kao primjer dobre prakse uklonjen je veći broj divljih odlagališta, te su postavljene kante za elektronski otpad u svim institucijama.

Podržana su i komunalna poduzeća kroz donaciju opreme, te je ostvarena iznimno pozitivna suradnja sa svim dionicima. Pored navedenog sklopljeni su i prekograničniSporazumi što daje osnovu i za održivost navedenog.

U okviru projekta urađena je analiza stanja vodotokova na terenu po pitanju odlaganja otpada i zaštite vodotoka, kao preduvjet za buduće akcije sličnog tipa. Preko 4000 mladih je bilo uključeno kroz projekt, a  škole su zahvaljujući podršci Europske unije dobile vrijednu IT opremu, koja je omogućila unapređenje i modernizaciju školskog sustava, a samim tim pružanje većih mogućnosti za implementaciju i realizaciju projektnih ideja mladih ljudi u području zaštite okoliša.

Lokalne zajednice prekograničnog područja prepoznale su značaj, te su dale veliku podršku tijekom cijele provedbe projekta.  


Projekt „Y O U t h d r i v e“ podizanje svijesti o zaštiti okoliša, i pokretanje konkretnih akcija na području Županije Zapadnohercegovačke i Bokokotorskog zaljeva financirala je Europska unija u iznosu od preko 230.000 eura bespovratnih sredstava. Partneri na projektu su nevladine organizacije, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega kao nositelj projekta, i Naša akcija, sa sjedištem u Kotoru.